Sisteme voce-date si centrale telefonice

Echipamente:

Sistemele de voce date reprezinta unul dintre cele mai importante componente ale sistemului de comunicatii moderne, fara de care o activitate profesională din zilele noastre nu se mai poate desfasura.

Sistemele de voce date sunt instalatii complexe, avand in componenta infrastructuri de cabluri (UTP, fibra optica, cablu multipereche de telefonie etc.), echipamente centrale (centrale telefonice, servere, switchuri, routere, mediaconvertoare, etc.) si echipamente pentru posturi de lucru (prize voce-date, posturi telefonice, PC-uri, tablete, smartphone-uri, smart-TV-uri, camere video etc.).

Comunicatia intr-o retea de voce date se realizeaza pe baza mai multor standarde care definesc modul în care sunt instalate si configurate conexiunile fizice si protocoalele software. Avantajele utilizatorilor de retele voce date (cablare structurata) sunt: flexibilitatea si simplitatea in utilizare (de exemplu, intr-o retea bine configurata, utilizatorul isi poate conecta singur echipamente noi in retea cu un minim de cunostinte fara sa fie nevoie de interventia unei echipe specializate).

Cablarea retelei se poate face in forma de stea, inel redundant sau combinat, functie de arhitectura cladirii si de necesitatile sistemului (daca se implementeaza o retea tip business critical este necesara cablarea in inel redundant).

bariereinfrafosu

Instalatia de intrare

Reprezinta interfata cladirii cu lumea exterioara.

radioechipament

Dulapul de telecomunicatii

Contine echipamentele de date si telecomunicatii ce conecteaza subsistemele de cablare orizontala la backbone (cablurile magistrale).

tastaturi

Backbone-ul

Transporta semnalul intre instalatiile de intrare, camerele de echipament si dulapurile de telecomunicatii.